baner candyweb

Wykonanie masy solnej krok po kroku. Czym jest? Co da się zrobić z masy solnej?

masa solna

Święta zbliżają się ogromnymi krokami. Już niedługo wszyscy będą wspólnie ubierać choinkę i przystrajać dom na przybycie gości. Dzieci w oczekiwaniu na świętego mikołaja również mogą pomóc w przygotowaniach świątecznych, np. wykonując ozdoby z masy solnej. W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, w jaki sposób wykonać masę solną, wypiekać ją i suszyć.

Czym jest masa solna? Z czego się ją przygotowuje?

Doskonały materiał na zabawę – tym właśnie jest masa solna. Jest to nic innego, jak ekologiczne tworzywo do wykonywania ozdób choinkowych i nie tylko. Z masy solnej można równie dobrze przygotować miniaturowe figurki, czy też ludziki. Przygotowuje się ją jedynie z trzech składników, które z pewnością każdy ma w swojej kuchni – mąka, sól, woda.

Masę solną można wykonać już w kilkanaście minut i wcale nie potrzeba do tego jakichś szczególnych umiejętności. Wystarczy tylko znać właściwe proporcje, a reszta pójdzie już gładko.

Masa solna – wykonanie i lepienie

Do przygotowania masy solnej będzie potrzebna, jedna szklanka soli (najlepiej drobnoziarnistej), szklanka mąki (np. ziemniaczanej) oraz ok. 1/2-1/3 szklanki wody. Przygotowane składniki należy dokładnie ze sobą zmieszać – patrz niżej.

W pierwszej kolejności należy dokładnie zmieszać ze sobą szklankę mąki ze szklanką soli. Następnie (bardzo powoli) należy dolewać do mieszanki wodę i jednocześnie ugniatać ją na jednolitą masę. Powstałe „ciasto” należy ugniatać to momentu, aż stanie się całkowicie gładkie. Następnie można przejść do wycinania pożądanych kształtów lub ich lepienia. W tym celu można posłużyć się foremkami do ciastek lub ręką – oderwać kawałek masy i ulepić z niej, np. misia. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Masę solną można również wykonać nieco inaczej – z dodatkiem oleju. Aby lepienie pożądanych kształtów było łatwiejsze, warto zwilżyć nieco dłonie lub kawałki masy wodą. Jeżeli chcemy wykonać ozdoby choinkowe z foremek na ciasteczka, pamiętajmy, aby zrobić w nich dziurkę – jeszcze przed suszeniem. Te zaś powinno odbywać się w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 80 stopni przez ok. 45-60 minut.

Co można zrobić z przygotowanej masy solnej?

Masa solna może być wykorzystywana zarówno do wykonania ozdób choinkowych (np. gwiazdek, bombek), magnesów na lodówkę, ramek do zdjęć, koralu lub innych wisiorków, jak i mnóstwa innych drobiazgów. Bardzo dobrym pomysłem, szczególnie na prezent dla rodziców, czy też dziadków, jest wykonanie odcisku dłoni bądź stopy dziecka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *